Jeg er godt klar over, at fodbold er meningsløst uden konkurrenceelementet, men når fodbold handler om penge, og når det primære mål er at skabe afkast til aktionærer, så forsvinder skønheden. - Frank Aaen

Ekspert om Justin Che: Brøndby får en hurtig og offensiv back

Et nærmere kig på Justin Che, der nærmer sig et skifte til Brøndby. Vi får ekspertholdning fra en journalist, der har fulgt ham tæt.

Fodboldspilleren Justin Che fra Hoffenheim

Brøndby har netop præsenteret den amerikanske højre back Justin Che som ny spiller. Den 19-årige amerikaner har allerede sluttet sig til træningslejren i Wales, og han kommer til Brøndby fra MLS-klubben FC Dallas.

Che, der har spillet 15 MLS-kampe for Dallas, har siden januar 2021 været udlejet til tyske klubber. Først var han i Bayern München i et halvt år og sidenhen to sæsoner i Hoffenheim. Her fik han dog primært spilletid for deres reservehold.

Alligevel nåede han tre kampe for Hoffenheims førstehold, heriblandt to i Bundesligaen. Derudover har han spillet ti kampe for USA’s U20-landshold, og endda været en del af A-landsholdet en enkelt gang uden at komme i kamp.

Hvem er Justin Che?

Navn: Justin Isiah Che
Fødselsdag: 18. november 2003 (19 år)
Nationalitet: Amerikansk/tysk
Sprog: Engelsk, tysk og russisk
Position: Højre back & centerforsvar
Tidligere klubber: North Texas SC, FC Dallas, Bayern München, Hoffenheim
Landskampe: 10 kampe og 1 mål for USA’s U20-landshold

En alsidig og atletisk forsvarsspiller

Che er næppe en spiller, der får en klokke til at ringe hos ret mange Brøndby-fans. Det er også usikkert præcis, hvilken rolle han er tiltænkt i klubben.

Drew Epperley, der er chefredaktør på Big D Soccer, et fodbold-community om FC Dallas, har dog fulgt amerikaneren i gennem længere tid.

”Che er en atletisk forsvarsspiller, der både kan spille i højre side og centralt i forsvaret,” fortæller han til Vilfortpark.dk. ”Hans styrke er, at han er hurtig og bruger sin utrolige fart til at komme bag modstandernes forsvar på kanten. Han er også god mand imod mand rent defensivt, og kan presse bolden fremad.”

”Han har stadig noget at arbejde med, når det kommer til hans pasningsevner, og han skal lære ikke at satse for meget offensivt, når han spiller på backen.”

I modsætning til resten af Brøndbys backer vil den 19-årige amerikaner skille sig ud med sin fysik og størrelse. Che er en relativt stor back med sine 185 centimeter. Netop derfor har han også ofte vikarieret i centerforsvaret, men han er, understreger Epperley, bedst som back.

Justin Che med en Bayern München-trøje

Hovedet sidder på rette plads

En 19-årig fodboldspiller, der allerede har været på kontrakt i storklubber, kan nemt samle nogle dårlige vaner op personlighedsmæssigt. Det er dog ikke tilfældet med Justin Che, der beskrives som en ambitiøs spiller med hovedet på det rette sted.

”Da han var i Dallas, var han en god dreng. Han var altid ærlig i sine interview med medierne, og han opførte sig aldrig på en måde, der gav nogen grund til bekymring,” erindrer Epperley.

Den unge amerikaner er derudover allerede bekendt med europæisk fodboldkultur og livsstil. Han var 2,5 år i Tyskland, hvilket bør hjælpe ham med at falde hurtigt til i Danmark.

Under sin tid i Bayern München opnåede han også at træne med førsteholdet. Her blev han testet imod Robert Lewandowski, Thomas Müller og truppens andre superstjerner. Dermed har Che allerede oplevet på egen hånd, hvad det kræver at nå til tops i fodboldverden.

”Jeg tror, det har hjulpet ham at leve i udlandet for flere år nu, da akklimatiseringsperioden for ham formentlig er kortere end for andre unge amerikanske spillere.”

At Che nu er på vej til Brøndby skyldes, at han ønskede at blive i Europa og kæmpe for gennembruddet her. Det er et ambitiøst valg, da han let kunne vende tilbage til MLS og en komfortabel løn.

”Che var hurtig til at fortælle FC Dallas, at han havde et ønske om at spille i Europa. Han er tysk statsborger, hvilket gjorde adgangen til de europæiske ligaer meget lettere, fordi han ikke skulle ansøge om visa.”

”Jeg tror heller ikke, at det [skiftet til BIF red.] handler om penge for Che, da FC Dallas hellere end gerne ville betale ham. Han tjener en god løn her i USA sammenlignet med andre MLS-spillere på sin alder.”

Che opnåede som beskrevet kun tre officielle førsteholdskampe under sin tid i Tyskland. Den seneste kom i februar, hvor han fik 11 minutter på banen, da Hoffenheim tabte 3-1 til Leipzig i pokalturneringen. Derudover var han ubenyttet bænkspiller i to Bundesliga-kampe i sidste sæson.

På trods af Ches manglende førsteholdsfodbold, spillede han sig alligevel til en plads i USA’s trup ved U20 VM tidligere på sommeren. Her spillede han fuld tid i fire ud af USA’s fem kampe. I disse var han, ifølge Epperley, en af truppens bedste og mest imponerende spillere. USA gik hele vejen til kvartfinalen, hvor de tabte til de senere guldvindere fra Uruguay. Undervejs scorede han endda et enkelt mål i USA’s 4-0-nedsabling af New Zealand.

Selvom Che har spillet på de amerikanske ungdomslandshold, har han flere muligheder at vælge i mellem på A-landsholdsniveau. Udover de tyske og russiske rødder fra sin mor af, kan han nemlig også vælge at repræsentere Cameroun, hvor hans far er fra. Først skal han dog formentlig slå igennem i Brøndby for at nå dertil.

Hvad synes du om det mulige køb af Justin Che? Del din holdning i kommentarsporet forneden.


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af den gule og blå familie med noget på hjertet. Du kan følge os på TwitterFacebookYouTube og Instagram. På den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments