Jeg ved godt, at danskere godt kan lide at blive involveret i alt muligt, men det er jeg ligeglad med. Det giver ingen mening i fodbold - Alexander Zorniger

Ekspert om Wisla Krakow: Gode spillere men et dårligt hold

Hvem er Wisla Krakow? Vi kigger nærmere på Brøndbys potentielle første modstander i årets Conference League-kvalifikation.

Wisla Krakow fans

Når Brøndby i midten af juli starter sin europæiske kampagne i Conference Leagues anden kvalifikationsrunde, kan det blive med en tur til Krakow i Polen. Det sker, hvis den lokale storklub, Wisla Krakow, taber til KF Llapi fra Kosovo i Europa League-kvalifikationen.

Den polske storklub sluttede på en skuffende 10. plads i den næstbedste række i sidste sæson, men de kvalificerede sig til europæisk fodbold ved til gengæld at vinde pokalturneringen på imponerende vis.

På trods af Wisla, der rykkede ned fra Ekstraklasa i 2022, blot befinder sig i den næstbedste række, er det en stor klub med en stolt historie. De har vundet det polske mesterskab 14 gange, senest i 2011, samt pokalturneringen fem gange. Og så var de endda den første klub til at slå et førstehold trænet af Josep Guardiola. Det skete i sommeren 2008 i Champions League-kvalifikationen kort efter, at han var blevet ansat som cheftræner for FC Barcelona.

Den fallerede storklub

Wisla Krakows problemer begyndte for alvor i 2016, hvor hooligangruppen, Sharks, infiltrerede foreningen bag klubben og på den måde kom i kontrol med den professionelle fodboldafdeling.

Herefter fulgte en kaotisk tid, hvor Wisla fik tætte bånd til organiseret kriminalitet imens, at pengene fossede ud af klubben. Sharks stod, udover hooliganisme, også bag en lang række andre kriminelle aktiviteter. Det involverede blandt andet narkosalg, røverier, afpresning, hvidvaskning og endda mordet på en ultra fra ærkerivalerne Cracovia, der blev dræbt med 64 knivstik.

Spillerne gik lange perioder uden løn, imens klubbens næstformand, Damian Dukat, organiserede angreb på andre klubbers fans og delte romerlys ud på toiletterne under kampe.

I 2018 afslørede en dokumentarfilm, der indeholdt scener optaget med skjult kamera, de mafialignende tilstande i traditionsklubben. Afsløringerne medførte en lang række razziaer og anholdelser blandt Sharks -og Wisla-folk, hvilket blev enden på den kaotiske tid. Klubben har senere fået nye ejere, og ejerkredsen indeholder i dag blandt andet den tidligere Champions League-finalist Jakub Blaszczykowski.

Wisla Sharks banner
Foto: Andrzej Otrębski

Selvom der er gået mere end seks år siden anholdelserne, lider Wisla stadig under den turbulente tid.

”Det hele [nedturen red.] begyndte, da Sharks overtog kontrollen i Wisla,” fortæller den polske fodboldjournalist Mariusz Bielski fra sportsmediet Kanal Sportowy til Vilfortpark.dk. ”Mange af problemerne er væk, men klubben lider stadig økonomisk, og det er den primære grund til, at Wisla ikke er ligeså stærke som tidligere.”

Efter en fjerdeplads i den næstbedste række i 2023, og et skuffende nederlag i opryknings play off, var det forventet, at Wisla ville vende tilbage til det fine selskab i den forgange sæson. Sådan skulle det dog ikke gå, da de sluttede tre point bag den play off-givende 6. plads på en skuffende 10. plads.

Den dårlige sæson fik Wisla til at lave store ændringer i organisationen.

”Flere vigtige spillere er skiftet væk, og flere kan være på vej væk. Det gælder for eksempel Angel Rodado, der blev topscorer i rækken og som er rygtet til bedre klubber,” fortæller Bielski.

”Wisla sagde også ”farvel og tak” til sportsdirektør Kiko Ramirez, da hans idé om, hvordan holdet skulle opbygges ikke virkede. Sidst men ikke mindst har de skiftet træneren,” afslutter han.

En offensiv træner med ambitiøse planer

Den nye træner er Kazimierz Moskal. Han er næppe en mand, hvis navn får ret mange klokker til at ringe hos Brøndbys fans, men han er ikke helt ukendt i klubben. Moskal er nemlig Mateusz Kowalczyks tidligere træner i LKS Lodz, hvor han var en stor succes med to oprykninger til Ekstraklasa.

Den præstation håber Wisla nu, at han kan gentage hos dem efter deres to forfejlede forsøg. I ham har de fået en træner, der vil fremad på banen.

”Moskal er kendt som en træner, der foretrækker offensiv og modig fodbold, hvilket inkluderer højt pres, dominans gennem korte afleveringer, mange positionsskifter. Ren poesi på fodboldbanen.”

”Wisla har prøvet denne her stil tidligere, men det gør en kæmpe forskel, hvis træneren kan omdanne teori til praksis. Det viste Moskal, at han kan hos LKS Lodz,” uddyber Bielski om den nyvalgte træner.

Her ligger Brøndbys muligheder

Der forventes som bekendt mange ændringer i Wisla henover sommeren – både på og udenfor banen. Det er altså svært forudsige præcis, hvordan Wisla ser ud, hvis det ender med, at Brøndby skal forbi.

”Hvis Redado kan spille, så vil Wisla være meget afhængige af ham. Han er den største stjerne på holdet lige nu, og han er rigtig svær at tæmme. Han er en meget bevægelig angriber, der har en sjette sans for, hvordan han skal slå sin modstander og finde plads i feltet,” forklarer Bielski om Wisla-topscoreren, der måske er på vej væk.

Kun ét hold scorede flere mål end Wisla i sidste sæson, der altså havde en fantastisk offensiv. Desværre var historien en helt anden i den modsatte ende af banen. Wisla lukkede hele 50 mål ind i 34 kampe, hvilket var sjettedårligst i den 18 hold store række. Det var et hold, der bukkede under i modgang og som i store perioder ikke virkede motiverede.

”I sidste sæson prøvede Wisla at være modige og offensive, men i mange kampe var de bare naive. De lignede ikke et hold, men snarere en gruppe med alt for mange individualister. Og de havde ingen Plan B, når noget gik galt. De havde en masse gode spillere, men ikke et godt hold.”

I pokalturneringen var det derimod anderledes. Her spillede holdet uden det samme pres som i ligaen, hvilket tydeligvis hjalp på præstationerne. Undervejs slog de Ekstraklasa-holdene Piast Gliwice, Widzew Lodz og så Pogon Szczecin (der sluttede på 4. pladsen i ligaen) i finalen.

”Det var utroligt, at de vandt pokalturneringen. De så helt anderledes ud her – de var motiverede og determinerede indtil det sidste sekund af alle kampene. I pokalturneringen troede Wisla på, at de kunne nå deres mål uanset hvad. Jeg kan ikke forstå forskellen [på pokalen og ligaen red.],” afslutter Bielski sin analyse af Brøndbys måske kommende modstander.

Wisla Krakow møder FK Llapi i Kosovo den 11. juli, og returkampen spilles i Polen en uge senere. Brøndbys første kamp imod taberen er på Brøndby Stadion den 25. juli med returkamp ugen efter.

Hvordan tror du, at Brøndby vil klare sig imod Wisla Krakow? Giv din mening til kende i kommentarsporet forneden.


Vilfortpark.dk er en uafhængig hjemmeside om Brøndby. Vi dækker stort og småt fra vores smukke klub. Vi sætter en ære i at give en stemme til alle medlemmer af fanscenen. Du kan følge os på XFacebookYouTube og InstagramPå den måde kan du sikre dig, at du aldrig går glip af en opdatering fra os igen.

Website | + posts

Medgrundlægger af VilfortPark.dk tilbage i 2021 og redaktør her på siden. Jeg så min første Brøndby-kamp i 1997, og jeg fik mit første sæsonkort til 2005/06-sæsonen. Aktiv fan på Sydsiden og udebaner i Danmark og Europa frem til 2017. I dag magelig sæsonkortholder på langsiden.

Har dækket fodbold for flere medier i ind- og udland, og er blandt andet blevet publiceret i The Blizzard, The Moscow Times, These Football Times og citeret i BBC, The New Yorker, Talk Sport, P1, Radio 24syv, DR, Ekstra Bladet og mange andre steder i historier om fodbold.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments